Ληστείες στα μικρά καταστήματα μετά τα μέτρα των τραπεζών

2010-01-01 08:51
Εξαρση κλοπών και ληστειών μετά από τα μέτρα που πήραν οι τράπεζες

Οι κακοποιοί χτυπούν ό,τι βρουν μπροστά τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας. Μετά τα ειδικά μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι τράπεζες, οι κακοποιοί για να αναπληρώσουν τα εισοδήματά τους κτυπούν μαζικά σουπερμάρκετ, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, κομμωτήρια και ό,τι άλλο μπορούν, μη συνυπολογίζοντας τα ανθρώπινα θύματα. Αντί για μία ληστεία τράπεζας γίνονται πλέον οκτώ ως δέκα ληστείες μικρώνκοινωνικές ταραχές καταστημάτων. Πρόκειται για τη μεγάλη “διάχυση” της εγκληματικότητας που αποτελεί τον νέο εφιάλτη μας.

Ετσι περιέγραφε χθες στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας με τις δεκάδες πλέον αιματηρές ληστείες και τις χιλιάδες διαρρήξεις και κλοπές. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Μιλάμε για μια πρωτοφανή κατάσταση. Η οικονομική κρίση και η ανέχεια δημιουργούν έξαρση των αδικημάτων. Οι ληστείες έχουν αυξηθεί κατά 43% μέσα σε έναν χρόνο. Κλέβουν πλέον μέχρι και τα πατάκια έξω από τις πολυκατοικίες ή τα συστήματα που κλείνουν τις εξώπορτες».

Οσον αφορά την κατανομή των αδικημάτων, ο Αγιος Παντελεήμονας, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, το Περιστέρι, η Γλυφάδα και το κέντρο του Πειραιά θεωρούνται οι περιοχές στην Αττική που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Παραλλήλως, με οδυνηρή έκπληξη διαπιστώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπάρχει αποκέντρωση του εγκλήματος σε περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια και αλλού, όπου οι κλοπές και οι διαρρήξεις υπερδιπλασιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι εντυπωσιακή και ενδεικτική η εγκληματική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί μόνον το τελευταίο 48ωρο. Ετσι λοιπόν έχουν διαπραχθεί τρεις αιματηρές ληστείες, από τις οποίες η μια είχε τραγική κατάληξη, με τον θάνατο του 53χρονου ιδιοκτήτη Προ-Πο στην Πετρούπολη, μία επιδρομή έξι ληστών με λεία 1,5 εκατ. ευρώ σε κοσμηματοπωλείο στη Γλυφάδα και τέσσερις ληστείες σε σουπερμάρκετ στα Κάτω Πατήσια, στο Μενίδι, στο Ηράκλειο, στον Αλιμο, καθώς και μία ληστεία σε πιτσαρία στην οδό Κλεομένους στην Αθήνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγραφές της Αμεσης Δράσης που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο δελτίο συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ., κάθε 24ωρο και κυρίως τις βραδινές ώρες υπάρχουν δεκάδες αρπαγές τσαντών, κλοπές πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων μέσα από αυτοκίνητα, ληστρικές επιδρομές μέσα σε μικρά καταστήματα, αλλά και σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών και άλλα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που καταγράφηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου του 2009, όταν άγνωστοι πλησίασαν μια 29χρονη Λιθουανή που διέμενε στη Μάνδρα και της ζήτησαν να τους δώσει τα κλειδιά του σπιτιού της. Οταν αυτή αρνήθηκε της φόρεσαν κουκούλα, την επιβίβασαν σε ΙΧ αυτοκίνητο, τη χτύπησαν σε διάφορα μέρη του σώματός της και της άρπαξαν βίαια τα σκουλαρίκια που φορούσε στ΄ αφτιά της. Την εγκατέλειψαν δύο ώρες αργότερα στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών- Θηβών και η κοπέλα μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο νοσοκομείο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να εξηγήσουν αυτή τη νέα έξαρση του εγκλήματος προχωρούν σε μια ιδιότυπη αριθμητική και στατιστική ανάλυση. Οπως ανέφεραν τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν 250 ως 300 ληστείες τραπεζών με συνολική λεία των κακοποιών της τάξης των έξι ως επτά εκατομμυρίων ευρώ και μέση λεία από κάθε ληστεία από 15.000 ως 20.000 ευρώ. Τους τελευταίους μήνες το 70%- 80% των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε όλη την Αττική έχουν θωρακιστεί με ειδικές πόρτες, και συστήματα ασφαλείας. Αυτό το φράγμα στις τράπεζες σκόρπισε τους κακοποιούς σε άλλους στόχους και τους οδήγησε σε νέους τρόπους δράσης».

Αρχικά οι ληστές κτυπούσαν τις τράπεζες με βαριοπούλες, μετά άρχισαν να επιτίθενται σε καταστήματα μικρών τραπεζών κι ύστερα τραπεζικά υποκαταστήματα σε περιοχές όπως το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και σε άλλες περιοχές όπου δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη συστήματα ασφαλείας στις τράπεζές τους. Τώρα λίγοι προτιμούν να προχωρούν σε ληστείες σε τράπεζες, κυρίως της επαρχίας, ενώ οι περισσότεροι κτυπούν σουπερμάρκετ, μικρά καταστήματα κι ό,τι άλλο βρουν στην Αθήνα.

Αντί να ληστεύουν 300 τράπεζες όπου οι ταμίες είχαν ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο αντίδρασή τους, ορμούν σε χιλιάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα. Το έγκλημα διαχέεται παντού με ληστρικές επιδρομές μέσα σε κόσμο. Εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός ότι σχετικά ίδιοι αριθμοί εγκληματικότητας είχαν παρουσιαστεί την περίοδο 1997- 1999, οπότε και πάλι μεγάλη συμμετοχή σε αδικήματα είχαν, όπως και την τελευταία διετία, οι αλλοδαποί. Τους τελευταίους μήνες είναι πολλαπλάσια η χρήση όπλων και τα περιστατικά κατά τα οποία οι κακοποιοί τραυματίζουν ή σκοτώνουν.

Στα στοιχεία που παρουσιάζονται για την εγκληματικότητα καταγράφεται αύξηση των κλοπών και των διαρρήξεων στη Γλυφάδα κατά 70% και στον Αλιμο κατά 60% τον Νοέμβριο του 2009. Για αυτόν τον λόγο σε αυτές τις περιοχές, όπως και στην Ηλιούπολη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των αστυνομικών της γειτονιάς.  

Πηγή: Εφημερίδα Βήμα 31/12/2009

Πίσω

Προσφορές ασύρματων συναγερμών για καταστήματα

Σημεία πώλησης συναγερμών και συστημάτων ασφαλείας

Σημεία πώλησης των ασύρματων συστημάτων ασφαλείας snapalarms

2012-12-06 05:25

Παραδίδουμε προγραμματισμένα όλα τα συστήματα ασφαλείας την επόμενη εργάσιμη ημέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τηλεφωνήστε μας άμεσα στο 211.234.2766  για να σας ενημερώσουμε για το κοντινότερο στην περιοχή σας σημείο παράδοσης από όπου μπορείτε να παραλάβετε τα προϊόντα μας.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη