Αρχείο άρθρων

Πού να τοποθετήσετε τις κάμερες κλειστού κυκλώματος

2010-11-10 03:45

Όπως οι περισσότεροι από μας γνωρίζουμε, το CCTV σημαίνει ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (closed circuit television), δηλαδή ένα κλειστό κύκλωμα στο εσωτερικό του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας που καταγράφει ότι συμβαίνει στο χώρο αυτό. Αυτός είναι ο σκοπός της CCTV και επιτρέπει σε μια επιχείρηση να αποφύγει διάφορα εγκλήματα εις βάρος της ενώ της δίνει την δυνατότητα να γνωρίζει τι συμβαίνει σε όλα τα μέρη του καταστήματος τους ανά πάσα στιγμή. Φυσικά αυτός είναι και ο σκοπός, αλλά ανάλογα με το πόσο καλά είναι στημένο το κύκλωμα, δεν επιτυγχάνεται πάντοτε. Το θέμα είναι ότι εάν οι κάμερες δεν καλύπτουν όλη την περιοχή που πρέπει να καταγράφουν, τότε δεν είναι βέβαιο ότι βλέπετε οτιδήποτε γίνεται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Πρώτον, οι κάμερες πρέπει αλληλοκαλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τον χώρο σας και εσείς επιθυμείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες κάμερες. Αυτό είναι σημαντικό για τις αναλογικές κάμερες, γιατί μπορεί να καταγράφει μόνο μια κάμερα την φορά, αλλά και για τις ψηφιακές, γιατί μπορεί να είναι ακριβή η χρήση πολλών καμερών. Αυτό δημιουργεί μια προφανή θέση για τις κάμερες σας, τις γωνίες των δωματίων, καθώς αυτό τους δίνει μια εικόνα για το μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Η τοποθέτηση τους ψηλά θα σας δώσει επίσης κάτι από την οπτική των πτηνών. Εδώ όμως το πρόβλημα είναι ότι η άλλη πλευρά του δωματίου μπορεί να είναι πολύ μακριά για να δείτε καθαρά (και ιδιαίτερα αν η κάμερα έχει ρυθμιστεί ψηλά) καθώς και ότι τυχόν εμπόδια, όπως ράφια θα μπορούσαν εύκολα να μπλοκάρουν ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον δύο κάμερες σε κάθε δωμάτιο είναι αναγκαίες όταν τα δωμάτια είναι μεγάλα και υπάρχουν μεγάλα αντικείμενα μέσα σε αυτά.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να έχετε επίσης κάμερες και έξω από την ιδιοκτησία σας, γεγονός που θα προειδοποιήσει όσους προσπαθήσουν να κάνουν διάρρηξη, ή θα σας επιτρέψει να τους πιάσετε καθώς θα φεύγουν επειδή τότε δεν θα είναι σε ετοιμότητα. Και πάλι εδώ θα πρέπει να τοποθετήσετε τις κάμερες ψηλά, κυρίως για την προστασία τους ώστε να αποτρέψετε ένα εγκληματία από το να τις καταστρέψει, να τις κλέψει ή να τις καλύψει.

Τέλος, πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε το σύστημα σας να είναι εμφανές ή κυρίως κρυμμένο. Με το να βρίσκονται σε εμφανή σημεία θα είστε σε θέση να αποτρέψετε εγκληματική δραστηριότητα, καθώς οι κλέφτες συνειδητοποιούν ότι μπορούν να πιαστούν, όμως, αποκρύπτοντας τις κάμερες είναι λιγότερο πιθανό να «πειραχτούν» και είναι πιθανό να εντοπίζουν ανεπιθύμητες δραστηριότητες σε εξέλιξη και θεωρητικά μπορούν να είναι χρήσιμες για μια δικαστική υπόθεση. Εδώ μια προφανής λύση είναι και πάλι να έχετε περισσότερες από μία κάμερες, μια κρυφή και μια εμφανή.

Εξωτερική κάμερα cctv

Με αυτό το στήσιμο - κάμερες ψηλά στις γωνίες των δωματίων, δύο για μεγάλες αίθουσες, κάποιες κρυφές και άλλες φανερές, και τουλάχιστον μερικές κάμερες για τον εξωτερικό χώρο - θα μπορείτε να είστε σε θέση να έχετε την καλύτερη παρακολούθηση του ακινήτου σας και να μπορείτε να αποτρέψετε και να αντιληφθείτε τα εγκλήματα πιο αποτελεσματικά. Φυσικά αυτό μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με το ακίνητο, και δεν πρέπει να διστάσετε να πειραματιστείτε με διάφορες διατάξεις.

Κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος

2010-11-10 04:01

 σημερινός κόσμος είναι γεμάτος από εγκληματικότητα και καταστροφικότητα. Οι άνθρωποι είναι γεμάτοι από φόβο και ως εκ τούτου δεν αισθάνονται ασφαλείς, ακόμη και στα σπίτια τους. Πολλοί, είναι ιδιοκτήτες μεγάλων επιχειρήσεων και δεν κοιμούνται ήσυχα, γιατί όταν είναι στο σπίτι τους ανησυχούν για την οργάνωση των επιχειρήσεων τους και όταν βρίσκονται στο γραφείο τους δεν μπορούν να συγκεντρωθούν γιατί ανησυχούν για το σπίτι και την οικογένειά τους.

Πολλές εταιρείες φύλαξης έχουν ανοίξει και είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τέτοιους ανθρώπους. Παρέχουν πολλές υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες και αποτελεσματικές για την προστασία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους κλέφτες. Υπηρεσίες ασφαλείας με υψηλή ζήτηση είναι οι κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος και τα συστήματα συναγερμού. Αυτά είναι τα μέτρα που οι άνθρωποι παίρνουν και θα πρέπει να παίρνουν.

Οι διαρρήκτες ποτέ δεν ενημερώνουν πριν έρθουν, γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι πριν να εισβάλουν στο σπίτι σας. Οι συναγερμοί, ανάλογα με τις ρυθμίσεις, προειδοποιούν όταν ανιχνεύσουν κάτι ασυνήθιστο και από την άλλη, οι κάμερες ασφαλείας, επίσης στην περίπτωση που η κάμερα διαθέτει τη δυνατότητα, καταγράφουν βίντεο που με τη βοήθεια του μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε το πρόσωπο, και μερικές φορές τη φωνή του διαρρήκτη.

 

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος διατίθενται με ποικίλες ιδιότητες, μεγέθη, είδη και τιμές. Ως επί το πλείστον αυτές που προτιμώνται είναι οι ασύρματες κάμερες ασφαλείας, δεδομένου ότι μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν οπουδήποτε και να κρυφτούν. Οι πιο κοινές κρυφές κάμερες έχουν περίβλημα, για αυτό δεν είναι εύκολα ορατές και ως εκ τούτου, ο εγκληματίας ποτέ δεν θα γνωρίζει ότι υπάρχουν κρυφές κάμερες.

Τώρα, είναι καλό να έχουμε κάμερα και σύστημα συναγερμού, αλλά τι θα συμβεί όταν χτυπάει ο συναγερμός. Πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόσωπο που να παρακολουθεί. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τέτοια προϊόντα, επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας ενημερώσουμε

Πλεονεκτήματα των καμερών ασφαλείας κλειστού κυκλώματος

2010-11-10 05:24

Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV), είναι ασφαλώς πολύ χρήσιμο αν το δούμε από την άποψη της ασφάλειας και επιτήρησης. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ο πρωταρχικός σκοπός του είναι να καταγράφει και να αναπαράγει στιγμιότυπα ενός επιλεγμένου κτιρίου ή ενός ακινήτου (σε πραγματικό χρόνο είτε σε μεταγενέστερη ημερομηνία, χάρη σε ό,τι σύστημα αποθήκευσης χρησιμοποιείται), ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνουν εγκληματικές δραστηριότητες, όπως κλοπή ή βίαιες ενέργειες, και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όπως διαρροές ή πυρκαγιές στον συγκεκριμένο χώρο.

Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν χώρο καταστήματος, το σύστημά θα εγκατασταθεί με τις κάμερες στους τοίχους γύρω από το χώρο, καθώς επίσης και στην αποθήκη για να ενισχύσετε την ασφάλεια και να αποτρέψετε την κλοπή – επιτρέποντας σε εσάς, ή σε ένα μέλος του προσωπικού, να παρέμβετε εάν το δείτε στην κάμερα, ελπίζοντας να αποτρέψετε πιθανές εγκληματικές πράξεις, καθώς επίσης και να βοηθήσετε την αστυνομία να εντοπίσει τους εγκληματίες μετά από αυτές.

Από την άλλη, υπάρχουν επίσης πολλά περισσότερα οφέλη από την εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος στο χώρο σας, εκτός από τα πλεονεκτήματα ασφάλειας και επιτήρησης που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα περισσότερα που σχετίζονται με τον τρόπο που μπορεί να στηθεί για να βελτιώσει την επιτήρηση και την ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους.

Αποδεικνύουν την αθωότητα σας και του προσωπικού σας: Ακριβώς όπως ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης θα προστατεύσει εσάς και την επιχείρηση σας, μπορεί να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά, για την προστασία των εργαζομένων. Φυσικά και μπορούν εμποδίσουν καταστάσεις όπου θα πέσουν θύματα βίας, αλλά επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αποδείξουν, για παράδειγμα, ότι (δεν) έκλεψαν από ένα συρτάρι με μετρητά και έτσι να σας αποτρέψει από το να τους κατηγορήσετε άδικα, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο όσους είναι τίμιοι να αισθάνονται πιο ασφαλείς στην εργασία τους. Για την ακρίβεια, η πρόληψη κλοπής θα πρέπει και να προστατεύει το προσωπικό μιας επιχείρησης.

 

Ομοίως, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε μια νομική υπόθεση, στην περίπτωση που οι πελάτες σας, κατηγορούν τους υπαλλήλους σας ότι με ανέντιμο τρόπο διαφήμισαν ένα αντικείμενο, ή ότι τους επιτέθηκαν ή τους έκλεψαν, ή διέπραξαν οποιοδήποτε άλλο πιθανό έγκλημα.

Μπορεί, επιπλέον, να προστατεύσει την επιχείρησή σας από αγωγές που οφείλονται σε ατυχήματα στο χώρο ή σε ελαττωματικά αγαθά και εξοπλισμό που ίσως να προέρχονται τόσο από το προσωπικό όσο και τους πελάτες.

Αύξηση καθαρού κέρδους: Αν και μπορείτε να ξοδέψετε πολλά χρήματα σε μια εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, όταν αυτή η δαπάνη γίνει έξυπνα, θα αποτελέσει επένδυση. Πράγματι, αυτή είναι η φύση των επιχειρήσεων – βάζεις χρήματα σε κάτι που ελπίζεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο (ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι έμμεσο, δηλαδή αποσκοπεί στο να χάσεις λιγότερα).

Αυτό ισχύει και για τα συστήματα κλειστού κυκλώματος. Καθώς τα συστήματα αυτά ελαχιστοποιούν αγωγές κατά της επιχείρησής σας, αποτρέπουν τον βανδαλισμό της περιουσίας σας, την κλοπή εμπορευμάτων και προμηθειών σας και αυτό σημαίνει ότι θα καταλήξετε να ξοδεύετε πολύ λιγότερα από τα κέρδη σας, χάρη στην χρήση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Δεν θα ξοδεύετε συνεχώς για αντικατάσταση προμηθειών και προϊόντων ή για επισκευή βανδαλισμών ή για δικαστικές υποθέσεις για να αποδείξετε την αθωότητά της επιχείρησης σας ενάντια σε δόλιες απαιτήσεις (ή να πληρώνετε για αυτές) ή να έχετε πελάτες που κλέβουν από το ταμείο σας. Αυτό εξασφαλίζει ότι η επένδυση που κάνατε για το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, είναι αποδοτική με πολλούς τρόπους.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Και ακόμα περισσότερα για ορισμένα είδη όπως το κλειστό κύκλωμα IP. 

Προστατέψτε το σπίτι σας με συναγερμό και κάμερες ασφαλείας

2010-11-21 12:35

Ασφάλεια οικογένειας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει να έχουν συνεχώς στο μυαλό τους. Εργάζονται, πρέπει να φροντίσουν την οικογένεια τους, έχουν να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις (πολύ συχνά μπορεί να υπάρχει και κάποιο ενυπόθηκο δάνειο) και είτε τους είναι γνωστό είτε όχι, έχουν και την ευθύνη για την ασφάλεια του σπιτιού τους. Η ασφάλεια είναι και το θέμα που συχνά παραμελείται εξ αιτίας της προφανούς σημασίας όλων αυτών των υπόλοιπων καθηκόντων.

Αλλά, όταν το σκεφτείτε σοβαρά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ασφάλεια σας γιατί χωρίς αυτή όλα τα υπόλοιπα μπορεί απλά να καταρρεύσουν. Ακόμη και στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών, η οποία και έχει πλήξει σημαντικά το πορτοφόλι του μέσου πολίτη, δεν υπάρχει δικαιολογία για να παραβλέπει κανείς τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ασφάλεια του σπιτιού του, ιδίως όταν υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν σχετικά με την ασφάλεια της οικίας σας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα ενώ κάποια άλλα μπορείτε να τα αποκτήσετε με μικρό κόστος ενώ βοηθούν στην επίτευξη υψηλών στόχων ασφάλειας.

Στον 21ο αιώνα, το κόλπο για ένα πιο ασφαλές σπίτι είναι να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήσετε την υπάρχουσα τεχνολογία αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες της χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα ώστε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της οικογένειας και της περιουσία σας και χωρίς να χρειαστεί να παραμελήσετε τις προσωπικές σας υποχρεώσεις. Βέβαια για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε την πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή τεχνολογία ασφάλειας σπιτιού θα πρέπει να γνωρίζετε από που θα βρείτε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζεστε και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε την σωστή επιλογή προμηθευτή οικιακών συστημάτων ασφαλείας.

Από την στιγμή που δαπανήσατε αρκετό χρόνο για να βεβαιωθείτε πως για την προστασία της οικίας σας επιλέξατε την σωστή εταιρεία security, που να είναι μεγάλη, να διαθέτει το δικό της εξειδικευμένο προσωπικό διαθέτοντας λειτουργίες υψηλής τεχνολογίας και να είναι αναγνωρισμένη ως ηγέτης στον χώρο της ασφάλειας, τότε από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το θέμα της ασφάλειας σας θα είναι πλέον πιο εύκολα και πιο εφικτά για σας.

Τα πιο συνηθισμένα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας σπιτιών είναι δύο:

  • Τα σύγχρονα οικιακά ασύρματα συστήματα συναγερμών δεν συνιστώνται απλά και μόνο για την επιπρόσθετη ασφάλεια που παρέχουν αλλά πλέον είναι και αρκετά προσιτά. Στην πραγματικότητα, πλέον υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στην τιμή μεταξύ ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού και ενός ασύρματου, όμως η ασύρματη έκδοση πρόκειται να προσφέρει μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας στο σπίτι σας αφού αφαιρεί κάθε δυνατότητα από άτομα όπως διαρρήκτες ή άλλα εγκληματικά στοιχεία να παρέμβουν στο σύστημα συναγερμού σας με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να το εξουδετερώσουν και να το προσπεράσουν.
  • Στον 21ο αιώνα, η δυνατότητα καταγραφής video αποτελεί σημαντικό τομέα στο θέμα της ασφάλειας καθώς με την υπάρχουσα τεχνολογία ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού μπορεί να διαθέτει μία κάμερα που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλη την ώρα παρέχοντας του ανά πάσα στιγμή ζωντανή εικόνα μέσω ενός υπολογιστή ή έξυπνου τηλεφώνου (smart phone). Έτσι όχι μόνο έχετε στην διάθεση σας καθημερινά αμοντάριστα πλάνα αποθηκευμένα στον υπολογιστή του σπιτιού σας προκειμένου να ανατρέξετε σε αυτά όποτε επιθυμείτε, αλλά μπορείτε να παρακολουθείτε πλάνα σε πραγματικό χρόνο μέσω του web κάτι που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Τοποθετήστε άμεσα ένα σύστημα ασφαλείας

2010-11-21 13:26

σύστημα ασφαλείας

Το σπίτι είναι το ιδανικό μέρος για όλους, όπου ο καθένας αισθάνεται χαλαρός και ευτυχισμένος. Όμως, ο αυξημένος αριθμός διαρρήξεων και κλοπών έχει μεγαλώσει τις ανησυχίες των ιδιοκτητών μονοκατοικιών και διαμερισμάτων σχετικά με την ασφάλεια του σπιτιού τους. Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας και έτσι παρέχει στο σπίτι του όλα τα μέσα που θα το διασφαλίζουν με την καλύτερη προστασία. 

Εάν ζείτε σε διαμέρισμα, το να είστε αδιάφοροι για θέματα ασφάλειας του σπιτιού σας θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Η αμέλεια σας θα έκανε το διαμέρισμα σας ευάλωτο απέναντι σε κλέφτες, διαρρήκτες ή άλλους εισβολείς που ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να βρουν αφύλακτα σπίτια με σκοπό να τα λεηλατήσουν. Το να πέσετε θύματα κλοπής αποτελεί μία δοκιμασία για κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού. Εκτός από την κλοπή πολίτυμων αντικειμένων, οι κλέφτες μπορούν ακόμα να αφαιρέσουν σημαντικά έγγραφα, αρχεία και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει χαρακτήρα ζωτικής σημασίας για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Ως εκ τούτου, είναι πλέον καιρός να εξοπλίσετε το διαμέρισμά σας με ένα καλό σύστημα ασφαλείας, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα από ανεπιθύμητους εισβολείς που θα είχε ως αποτέλεσμα να βλάψει το σπίτι σας. Ένα σύστημα ασφαλείας διαμερίσματος μπορεί να σας εξασφαλίσει μία αίσθηση ασφάλειας στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές από οποιονδήποτε ξένο έχει βάλει στο μάτι το διαμέρισμά σας.

Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα και η περιοχή στην οποία μένετε είναι επιρρεπής σε κλοπές, τότε η τοποθέτηση ενός συστήματος ασφάλειας στο σπίτι σας είναι υψίστης προτεραιότητας. Δεν θα πρέπει να βασίζεστε μόνο στην προστασία που παρέχει η αστυνομία στην περιοχή σας γιατί ορισμένες φορές μπορεί να φανεί αναξιόπιστη ή να φτάσει αργοπορημένα. Εσείς είστε ο μόνος υπεύθυνος για τον εξοπλισμό του σπιτιού σας με ένα καλό σύστημα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί κάθε είδους κλοπή και διάρρηξη.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διαρρήξεων όπου ο ένοικος του σπιτιού δεν ήταν εκεί και οι διαρρήκτες ξάφρισαν οτιδήποτε αντικείμενο αξίας υπήρχε. Ορισμένες φορές η διάρρηξη μπορεί να πραγματοποιηθεί με τόσο αποτελεσματικό τρόπο ώστε ακόμα και οι γείτονες να μη πάρουν είδηση ότι στην διπλανή τους πόρτα γίνεται διάρρηξη. Γι’ αυτό τον λόγο, το να είστε αμελής όσον αφορά στην ασφάλεια του σπιτιού σας και να βασίζεστε μόνο στους γείτονες σας ή στην αστυνομία θα έχει ως κατάληξη την απώλεια σημαντικών περιουσιακών σας στοιχείων.

Υπάρχουν πολλά συστήματα ασφαλείας για διαμερίσματα διαθέσιμα στην αγορά και σε διάφορα καταστήματα. Σκεπτόμενοι την βαρύτητα των αναγκών σας και κατά πόσο επιρρεπές είναι το σπίτι σας να γίνει στόχος διάρρηξης, μπορείτε να επιλέξετε το πιο κατάλληλο σύστημα προστασίας για το διαμέρισμα σας. Συστήματα ασφαλείας διαμερισμάτων με τηλεφωνητή, συναγερμός ασφαλείας, συναγερμός με ανιχνευτή θραύσης κρυστάλλων, αισθητήρες ασφαλείας, αντικλεπτικός συναγερμός με τηλεχειριστήριο, μίνι συναγερμός προειδοποίησης και ποικιλίες παρόμοιων συστημάτων ασφαλείας που σίγουρα θα σας αποφέρουν τεράστια οφέλη από την προστασία του διαμερίσματος σας από άγνωστους εισβολείς.

Δεδομένου ότι κάθε ένα από τα παραπάνω συστήματα ασφαλείας διαθέτει και τα δικά του αντίστοιχα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ανάλογα μπορείτε να βασιστείτε στις δυνατότητες τους. Μπορούν να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία για το σπίτι σας και να το καταστήσουν απρόσβλητο από κλέφτες ή ενέργειες βανδαλισμών.