Αρχείο άρθρων

Στα ύψη η εγκληματικότητα

2009-12-22 21:59

Δραματική αύξηση της εγκληματικότηατς δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, την ώρα που ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης προωθεί νέο σύστημα online καταγραφής του εγκλήματος.

Τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το 9μηνο του 2009. Ειδικότερα, όσον αφορά στη λεγόμενη βαριά εγκληματικότητα, στις ανθρωποκτονίες σημειώθηκε αύξηση κατά 13%, στα σεξουαλικά εγκλήματα κατά 62,7%, στις υποθέσεις ναρκωτικών 13% και στους εκβιασμούς αύξηση 60%. 

Στις ληστείες, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 43,6%. Εδικότερα στις ληστείες υποκαταστημάτων τραπεζών η αύξηση έφθασε στο 41,88%, στα σούπερ μάρκετ στο 50%, στις κλοπές τροχοφόρων 12,7%, στις κλοπές αυτοκινήτων 15,6%. Παράλληλα σημειώθηκαν 221 εμπρησμοί σε υποκαταστήματα τραπεζών, 14 επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και 419 φθορές σε οχήματα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης πληροφοριών για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα. Θα έχει τον τίτλο police online και σε αυτό θα καταχωρίζονται στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στην εγκληματικότητα από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.

Η ενημέρωση του κέντρου αυτού, που θα στεγάζεται στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και όλα τα πραγματικά δεδομένα θα αποτυπώνονται σε χάρτες ώστε στη συνέχεια να επεξεργάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως είπε ο υπουργός «με την ηλεκτρονική χαρτογράφηση της εγκληματικότητας θα παρακολουθούμε κάθε μορφή εγκλήματος και θα παρεμβαίνουμε άμεσα για την αντιμετώπισή του. Το σύστημα θα είναι αργότερα ανοιχτό και στους πολίτες, ώστε να "μπαίνουν" σε αυτό και να ενημερώνονται διαδικτυακά για τα περιστατικά και γενικώς τα επίπεδα εγκληματικότητας στη γειτονιά τους». Η νέα υπηρεσία θα συνεργάζεται με το Λιμενικό Σώμα, την υπηρεσία ειδικών ελέγχων του υπουργείου οικονομικών, τα τελωνεία, την Ιντερπόλ και Europol. Για τη στελέχωσή της έχει προκηρυχθεί η πρόσληψη 100 αξιωματικών ειδικών καθηκόντων κάτοχοι πτυχίων διαφόρων ειδικοτήτων.

πηγή : εφημερίδα Έθνος

Ληστείες στα μικρά καταστήματα μετά τα μέτρα των τραπεζών

2010-01-01 08:51
Εξαρση κλοπών και ληστειών μετά από τα μέτρα που πήραν οι τράπεζες

Οι κακοποιοί χτυπούν ό,τι βρουν μπροστά τους. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας. Μετά τα ειδικά μέτρα ασφαλείας που έλαβαν οι τράπεζες, οι κακοποιοί για να αναπληρώσουν τα εισοδήματά τους κτυπούν μαζικά σουπερμάρκετ, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, κομμωτήρια και ό,τι άλλο μπορούν, μη συνυπολογίζοντας τα ανθρώπινα θύματα. Αντί για μία ληστεία τράπεζας γίνονται πλέον οκτώ ως δέκα ληστείες μικρώνκοινωνικές ταραχές καταστημάτων. Πρόκειται για τη μεγάλη “διάχυση” της εγκληματικότητας που αποτελεί τον νέο εφιάλτη μας.

Ετσι περιέγραφε χθες στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας με τις δεκάδες πλέον αιματηρές ληστείες και τις χιλιάδες διαρρήξεις και κλοπές. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Μιλάμε για μια πρωτοφανή κατάσταση. Η οικονομική κρίση και η ανέχεια δημιουργούν έξαρση των αδικημάτων. Οι ληστείες έχουν αυξηθεί κατά 43% μέσα σε έναν χρόνο. Κλέβουν πλέον μέχρι και τα πατάκια έξω από τις πολυκατοικίες ή τα συστήματα που κλείνουν τις εξώπορτες».

Οσον αφορά την κατανομή των αδικημάτων, ο Αγιος Παντελεήμονας, η Καλλιθέα, το Μαρούσι, το Περιστέρι, η Γλυφάδα και το κέντρο του Πειραιά θεωρούνται οι περιοχές στην Αττική που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Παραλλήλως, με οδυνηρή έκπληξη διαπιστώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ότι υπάρχει αποκέντρωση του εγκλήματος σε περιοχές όπως το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια και αλλού, όπου οι κλοπές και οι διαρρήξεις υπερδιπλασιάστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Είναι εντυπωσιακή και ενδεικτική η εγκληματική δραστηριότητα που έχει καταγραφεί μόνον το τελευταίο 48ωρο. Ετσι λοιπόν έχουν διαπραχθεί τρεις αιματηρές ληστείες, από τις οποίες η μια είχε τραγική κατάληξη, με τον θάνατο του 53χρονου ιδιοκτήτη Προ-Πο στην Πετρούπολη, μία επιδρομή έξι ληστών με λεία 1,5 εκατ. ευρώ σε κοσμηματοπωλείο στη Γλυφάδα και τέσσερις ληστείες σε σουπερμάρκετ στα Κάτω Πατήσια, στο Μενίδι, στο Ηράκλειο, στον Αλιμο, καθώς και μία ληστεία σε πιτσαρία στην οδό Κλεομένους στην Αθήνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγραφές της Αμεσης Δράσης που δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο δελτίο συμβάντων της ΕΛ.ΑΣ., κάθε 24ωρο και κυρίως τις βραδινές ώρες υπάρχουν δεκάδες αρπαγές τσαντών, κλοπές πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων μέσα από αυτοκίνητα, ληστρικές επιδρομές μέσα σε μικρά καταστήματα, αλλά και σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών και άλλα.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που καταγράφηκε από την ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου του 2009, όταν άγνωστοι πλησίασαν μια 29χρονη Λιθουανή που διέμενε στη Μάνδρα και της ζήτησαν να τους δώσει τα κλειδιά του σπιτιού της. Οταν αυτή αρνήθηκε της φόρεσαν κουκούλα, την επιβίβασαν σε ΙΧ αυτοκίνητο, τη χτύπησαν σε διάφορα μέρη του σώματός της και της άρπαξαν βίαια τα σκουλαρίκια που φορούσε στ΄ αφτιά της. Την εγκατέλειψαν δύο ώρες αργότερα στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών- Θηβών και η κοπέλα μεταφέρθηκε με αιμορραγία στο νοσοκομείο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για να εξηγήσουν αυτή τη νέα έξαρση του εγκλήματος προχωρούν σε μια ιδιότυπη αριθμητική και στατιστική ανάλυση. Οπως ανέφεραν τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν 250 ως 300 ληστείες τραπεζών με συνολική λεία των κακοποιών της τάξης των έξι ως επτά εκατομμυρίων ευρώ και μέση λεία από κάθε ληστεία από 15.000 ως 20.000 ευρώ. Τους τελευταίους μήνες το 70%- 80% των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε όλη την Αττική έχουν θωρακιστεί με ειδικές πόρτες, και συστήματα ασφαλείας. Αυτό το φράγμα στις τράπεζες σκόρπισε τους κακοποιούς σε άλλους στόχους και τους οδήγησε σε νέους τρόπους δράσης».

Αρχικά οι ληστές κτυπούσαν τις τράπεζες με βαριοπούλες, μετά άρχισαν να επιτίθενται σε καταστήματα μικρών τραπεζών κι ύστερα τραπεζικά υποκαταστήματα σε περιοχές όπως το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και σε άλλες περιοχές όπου δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη συστήματα ασφαλείας στις τράπεζές τους. Τώρα λίγοι προτιμούν να προχωρούν σε ληστείες σε τράπεζες, κυρίως της επαρχίας, ενώ οι περισσότεροι κτυπούν σουπερμάρκετ, μικρά καταστήματα κι ό,τι άλλο βρουν στην Αθήνα.

Αντί να ληστεύουν 300 τράπεζες όπου οι ταμίες είχαν ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο αντίδρασή τους, ορμούν σε χιλιάδες μικρά και μεγάλα καταστήματα. Το έγκλημα διαχέεται παντού με ληστρικές επιδρομές μέσα σε κόσμο. Εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός ότι σχετικά ίδιοι αριθμοί εγκληματικότητας είχαν παρουσιαστεί την περίοδο 1997- 1999, οπότε και πάλι μεγάλη συμμετοχή σε αδικήματα είχαν, όπως και την τελευταία διετία, οι αλλοδαποί. Τους τελευταίους μήνες είναι πολλαπλάσια η χρήση όπλων και τα περιστατικά κατά τα οποία οι κακοποιοί τραυματίζουν ή σκοτώνουν.

Στα στοιχεία που παρουσιάζονται για την εγκληματικότητα καταγράφεται αύξηση των κλοπών και των διαρρήξεων στη Γλυφάδα κατά 70% και στον Αλιμο κατά 60% τον Νοέμβριο του 2009. Για αυτόν τον λόγο σε αυτές τις περιοχές, όπως και στην Ηλιούπολη, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση των αστυνομικών της γειτονιάς.  

Πηγή: Εφημερίδα Βήμα 31/12/2009

Συμβουλές για την ασφάλεια καταστημάτων

2010-06-29 07:30

Είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης; Αν είστε, τότε χρειάζεται να ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχει ελεγχθεί η ασφάλεια της επιχείρησής σας από την τοπική αστυνομία. Τα πιο πολλά αστυνομικά τμήματα το προσφέρουν αλλά καλύτερα είναι να ρωτήσετε. Η αστυνομία θα έρθει και θα ελέγξει την ασφάλεια της επιχείρησής σας.

Έπειτα, θα σας πουν τι χρειάζεται να γίνει για να βελτιώσετε την ασφάλεια. Καλύπτουν κάθε πλευρά μέσα ή έξω από την επιχείρηση. Στόχος τους είναι να σας ενημερώσουν για τις ευάλωτες περιοχές και να σας πουν πώς μπορείτε να τις θωρακίσετε.

Ποτέ μην υποθέσετε ότι μια ληστεία δεν θα χτυπήσει την επιχείρησή σας επειδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος διάρρηξης. Να το ξέρετε στα σίγουρα. Γι' αυτό είναι καλύτερο να γνωρίζετε τις ευάλωτες περιοχές, έτσι ώστε να τις προστατεύσετε.

Υπάρχουν πολλές ευάλωτες περιοχές στην επιχείρησή σας που ο ληστής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. Με το να μην τις προστατεύετε, είναι σαν να καλείτε εσείς οι ίδιοι τους ληστές. Αφού γίνει ο έλεγχος, όχι μόνο θα μάθετε ποιες περιοχές είναι οι ευάλωτες, αλλά και πώς να τις προστατεύσετε.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο ευάλωτες περιοχές μιας επιχείρησης:

Πόρτες και παράθυρα - αυτή είναι η πρώτη επιλογή του διαρρήκτη για να εισέλθει στο κτίριο.

Φράχτες και περίμετρος κτιρίου.

Γκαραζόπορτες που τυχόν υπάρχουν στην επιχείρηση.

Η ταράτσα του κτιρίου.

Είναι καλή ιδέα, εκτός από τον έλεγχο από την αστυνομία, να μάθετε όσα μπορείτε μόνοι σας. Αυτό θα βοηθήσει στο να είστε πιο προετοιμασμένοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Ένας καλός τρόπος να μάθετε είναι να διαβάζετε ιστορίες από εφημερίδες γιατί μπορείτε να μάθετε πληροφορίες απ' αυτές.

Μπορείτε να βρείτε πάμπολλες τέτοιες ιστορίες που σχετίζονται με ληστείες σε επιχειρήσεις. Μία από τις τραγικότερες αυτών συνέβη στην πόλη Macon των ΗΠΑ, όπου οι ληστές, πέραν της ληστείας σκότωσαν τρεις υπαλλήλους σε μία επιχείρηση.

Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας δήλωσε στα ΜΜΕ: “Δυστυχώς στοίχισε τις ζωές τριών ανθρώπων για να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ότι χρειάζονται εργαλεία για να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ασφαλέστερες, όπως συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης. Τους λέμε τρόπους και τεχνικές έτσι ώστε να κάνουν την επιχείρησή τους ασφαλέστερη”.

Είστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά σας, αλλά και για την ασφάλεια του οποιουδήποτε ατόμου είναι μέσα στο κτίριο που βρίσκεται η επιχείρησή σας. Για αυτό η ασφάλεια της επιχείρησης είναι τόσο σημαντική. Επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα για να μάθετε για την ασφάλεια. Αν παρέχουν πληροφορίες για τη βελτίωση της ασφάλειας της επιχείρησής σας, τότε μην χάνετε άλλο χρόνο. Κάντε ό,τι σας συμβουλεύσουν όσο πιο γρήγορα μπορείτε. 

Πως θα τοποθετήσετε παγίδες συναγερμού στα παράθυρα του σπιτιού σας

2010-07-09 06:18

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ

Η στατιστικές λένε ότι το 23% των ληστών αποκτούν πρόσβαση σε ένα σπίτι από τα παράθυρα, συνήθως του πρώτου ορόφου. Τοποθετώντας αισθητήρες ή παγίδες στα παράθυρά σας θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεστε για κάθε ανεπιθύμητη εισβολή. Εάν οι αισθητήρες ή οι παγίδες των παραθύρων σας είναι συνδεδεμένοι με ένα συναγερμό, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι πιθανοί ληστές να τρομοκρατηθούν και ακολούθως την άμεση εκδίωξη τους από τον χώρο. Παρακάτω υπάρχει ένας οδηγός για την σωστή τοποθέτηση βήμα-βήμα των αισθητήρων ή των παγίδων παραθύρων.

Τί είναι οι αισθητήρες παραθύρων;

Ένας αισθητήρας παραθύρου ή παγίδα είναι μία μικρή συσκευή, αποτελούμενη από δύο μέρη. Το ένα από αυτά τα δύο μέρη είναι προσκολλημένο στο κινούμενο μέρος του παραθύρου, ενώ το άλλο στο σταθερό πλαίσιο του παραθύρου. Ένας αισθητήρας παραθύρου λειτουργεί είτε χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπέρυρθρου φωτός, είτε απλά με μαγνητική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο μερών του αισθητήρα. Όταν διακοπεί η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ο αισθητήρας ενεργοποιείται. Ο παρακάτω οδηγός είναι μελετημένος πάνω στους μαγνητικούς αισθητήρες.

Βήμα 1 - Ετοιμάστε τα υλικά σας

Μπορεί να τοποθετείτε αυτόνομους αισθητήρες παραθύρου ή αισθητήρες παραθύρων που ανήκουν σε ένα σύστημα ασφαλείας. Πριν ξεκινήσετε, πρώτα ελέγξτε ποια από τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι πιο ευάλωτα για διάρρηξη. Σιγουρευτείτε πως έχετε αρκετούς αισθητήρες για να καλύψετε όλα αυτά τα παράθυρα. Ανάλογα με το τύπο του αισθητήρα που έχετε διαλέξει, μπορεί να χρειαστείτε κόλλα, αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως, βίδες, κατσαβίδια, καλώδια για συνδέσεις (αν πρόκειται για ενσύρματες παγίδες) ή άλλα υλικά.

Βήμα 2 - Σχεδιάστε την τοποθέτηση

Ιδανικά, ένας αισθητήρας παραθύρου είναι πιο αποτελεσματικός όταν τοποθετείται 15 εκατοστά από το πάνω μέρος του παραθύρου. Εάν τα παράθυρα ανοίγουν προς τα έξω, είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τον αισθητήρα κοντά στο άκρο του πλαισίου του παραθύρου στο οποίο βρίσκονται οι μεντεσέδες. Σιγουρευτείτε, επίσης, ότι τα σημεία επαφής του αισθητήρα έχουν τοποθετηθεί από τη σωστή μεριά (συμβουλευτείτε τις οδηγίες του αισθητήρα).

Βήμα 3 - Τοποθετώντας τα καλώδια

Εάν ο αισθητήρας είναι σχεδιασμένος να δουλέψει σε συνεργασία με ένα ενσύρματο σύστημα ασφαλείας, πρέπει να βεβαιωθείτε για τη σωστή σύνδεσή του με τον κεντρικό πίνακα του συναγερμού. Ανάλογα με τη δομή του σπιτιού σας, η εγκατάσταση μπορεί να απαιτήσει χρόνο. Η ιδανική εγκατάσταση προϋποθέτει τα καλώδια να τοποθετηθούν μέσα από τους τοίχους του σπιτιού. Εάν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οδηγείστε τα καλώδια κάτω από το πλαίσιο του παραθύρου και επεκτείνετε το καλώδιο όσο χρειαστεί μέχρι να φτάσει στον κεντρικό πίνακα. Οι περισσότεροι πίνακες ενσύρματων συστήματων ασφαλείας διαθέτουν ειδικές θέσεις όπου μπορείς να προσκολλήσεις τα καλώδια του αισθητήρα του παραθύρου σας.

Αν οι αισθητήρες είναι ασύρματοι, τότε δεν απαιτούνται καλωδιώσεις οπότε παραλείψτε τα παραπάνω. Έαν έχετε ένα ασύρματο σύστημα ασφαλείας, θα χρειαστεί απλά να προγραμματίσετε τους αισθητήρες κατευθείαν στον κεντρικό πίνακα. Μερικά ασύρματα συστήματα ασφαλείας συνοδεύονται από σχεδιαγράμματα και οδηγίες με στόχο να σας βοηθήσουν να συγχρονίσετε σωστά τους αισθητήρες με τον πίνακα. Σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις ένας ασύρματος αισθητήρας παραθύρου μπορεί να είναι αυτόνομος και να διαθέτει το δικό του πομπό.

Βήμα 4 - Συντηρώντας το σύστημα

Θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό η οικογένειά σας ή άλλα μέλη της οικίας σας να γνωρίζουν σε ποιά από τα παράθυρα του σπιτιού σας έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες. Σιγουρευτείτε πως οι αισθητήρες διατηρούν καλή αλληλεπίδραση μεταξύ τους και είναι καλά προσκολλημένοι στο κινούμενο μέρος του παραθύρου και στο πλαίσιο αυτού. Προσπαθείστε να θυμάστε ότι δεν πρέπει να ενεργοποιείτε τους αισθητήρες ανοίγοντας τα παράθυρα όταν το σύστημα είναι ενεργοποιημένο. 

Πως να κάνετε το γκαράζ σας ασφαλέστερο

2010-07-15 06:53

Στατιστικά ένα μεγάλο ποσοστό διαρρηκτών αποκτά πρόσβαση στο σπίτι μέσω της γκαραζόπορτας δηλαδή μέσω του γκαράζ. Έτσι για να προστατεύσετε το σπίτι σας πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν το γκαράζ σας είναι αρκετά ασφαλές δε περίπτωση διάρρηξης. Ορίστε κάποιες συμβουλές για την ενίσχυση της ασφάλειας του γκαράζ σας.

Συντήρηση της γκαραζόπορτά σας
Πολλά σπίτια διαθέτουν γκαράζ που δεν τα συντηρούν σωστά. Η γκαραζόπορτά σας λειτουργεί με πολλά εξαρτήματα, τα οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χρειάζονται αντικατάσταση. Ελέγξτε για τυχόν διαβρώσεις στα μεταλλικά εξαρτήματά της πόρτας σας και, αν υπάρχει ανάγκη, αντικαταστήστε τα το συντομότερο δυνατό. Εάν το πλαίσιο της γκαραζόπορτάς σας είναι ξύλινο, βεβαιωθείτε πως είναι στέρεο και δεν έχει σαπίσει ή ραγίσει.

Αναβάθμιση της γκαραζόπορτάς σας
Εάν η γκαραζόπορτά σας είναι μοντέλο της προηγούμενης δεκαετίας, είναι επιτακτικό να την αναβαθμίσετε. Μερικές από τις παλαιότερες γκαραζόπορτες δεν είναι πλέον ασφαλείς και τα τηλεχειριστήριά τους χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο κωδικό ασφαλείας για το ανοιγοκλείσιμο που μπορεί εύκολα να αντιγραφεί από τους ληστές χρησιμοποιώντας ένα δικό τους κοινό τηλεχειριστήριο. Υπάρχουν επίσης παλαιότερες γκαραζόπορτες, στις οποίες ο κωδικός πρέπει να πληκτρολογείται χειροκίνητα ώστε να μπορούν να αποκαλούνται ασφαλείς. Εν τούτοις, σήμερα, η ασφαλέστερη επιλογή για την γκαραζόπορτά σας, είναι η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ανοίγματος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του κυλιόμενου κωδικού. Κάθε φορά που ανοίγετε την γκαραζόπορτα, το τηλεχειριστήριο χρησιμοποιεί έναν από τους εκατομμύρια μοναδικούς κωδικούς που διαθέτει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν οι ληστές τη δυνατότητα αντιγραφής του κωδικού, αφού αλλάζει και παράγεται άλλος κάθε φορά που χρησιμοποιείται το τηλεχειριστήριο.

Εγκατάσταση συναγερμού
Με σκοπό να ενισχύσετε την ασφάλεια του γκαράζ σας, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε ένα απλό σύστημα ασφαλείας. Υπάρχουν πολλά συστήματα συναγερμών ειδικά για την προστασία του γκαράζ από πιθανούς διαρρήκτες. Μπορείτε ακόμα, απλά να αγοράσετε μια μαγνητική επαφή από το τοπικό μαγαζί με εργαλεία. Εάν πάλι, θέλετε ένα πιο εξελιγμένο συναγερμό, εγκαταστήστε ένα συναγερμό ανίχνευσης κίνησης που καλύπτει όλες τις πιθανές εισόδους του γκαράζ σας. Μπορείτε είτε να τοποθετήσετε ένα μεμονωμένο αιθητήρα κίνησης ή να προσθέσετε ένα ή περισσότερους τέτοιυς σε ένα ήδη υπάρχον σύστημα ασφαλείας.

Κρατήστε το τηλεχειριστήριο σε ασφαλές σημείο
Αυτό ίσως είναι το συχνότερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι με τα τηλεχειριστήριά τους. Πολλά απ' αυτά αφήνονται στο εσωτερικό των οχημάτων, με αποτέλεσμα να είναι από τα συχνότερα αντικείμενα κλοπής. Με τα τηλεχειριστήρια ο κάθε διαρρήκτης αποκτά άμεση πρόσβαση στο γκαράζ σας και, αν επικοινωνεί με την οικία σας) κατ' επέκταση στο σπίτι σας.

Εγκατάσταση κλειδαριάς
Εάν υπάρχει πόρτα που συνδέει το γκαράζ σας με το σπίτι σας, θα πρέπει να την ασφαλίσετε τόσο καλά, όσο και τις υπόλοιπες εξωτερικές πόρτες του σπιτιού σας. Εγκαταστήστε μια κλειδαριά ασφαλείας στη πόρτα που συνδέει τους δύο χώρους, αφού πρώτα σιγουρευτείτε πως είναι η κατάλληλη για την πόρτα σας.

Έλεγχος του μηχανισμού αποτροπής εγκλωβισμού της γκαραζόπορτας
Εάν διαθέτετε μια ηλεκτρονική γκαραζόπορτα, πρέπει να ελέγχετε όσο συχνότερα μπορείτε τη λειτουργία της και ιδιαίτερα το σύστημα αποτροπής εγκλωβισμού των αντικειμένων. Για να ελέγξετε το σύατημα αυτό κατά το ανοιγοκλείσιμο της πόρτας σας, τοποθετήστε για παράδειγμα μια όρθια πινακίδα στη διαδρομή της γκαραζόπορτάς σας. Ενεργοποιήστε την γκαραζόπορτα και δείτε αν σταματάει το κατέβασμά της όταν ακουμπήσει την πινακίδα. Έαν η πόρτα δεν σταματήσει και στη συνέχεια κάνει αντίστροφη κίνηση, τότε πρέπει να καλέσετε έναν απαγγελματία για την επισκευή της. Εάν διαθέτετε μια παλαιότερη γκαραζόπορτα, χωρίς τέτοιο σύστημα, τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την αντικαατάστασή της.